Sunday, February 25, 2018

Dinsdag 20

Hallo allemaal

Dinsdag 20 januari,
 we zijn we voor de tweede dag terug geweest naar de Karsten Group. 'S ochtends vertokken we alweer om 7.15 dus dit betekende dat we een lange dag voor de boeg. Het eerste activiteit van de dag was een schoolbezoek waar we gekeken hebben in hun computer lokaal en een zeer belangrijke voetbalwedstrijd om de eerste winst van het BothSidesKnow team binnen te slepen. Door goed samenspel tussen iedereen kwamen we snel op een 1-0 voorsprong en die wisten we met zijn allen over de streep te trekken door de bus parkeren. Onze groep heeft dus als eerste op Afrikaanse bodem een voetbalwedstrijd gewonnen, nipt maar dat telt natuurlijk ook! 

Na een beetje bij gekomen te zijn van de intense wedstrijd in de kokende zon zijn we vertrokken richting de citrus plantages van The Karsten Group. Hier hebben we gezien hoe deze plantage zijn verschillende rassen aan vruchten zoals sinaasappel, mandarijn en grapefruit. Er werd een presentatie gegeven hoe ze nou zorgde dat op het droge zand waar de plantages waren. Er word door middel van een sensor in de grond per boom bepaald wat voor stoffen hij nodig heeft om de beste stukken fruit de produceren. 

Na dit interessante bezoek zijn we terug gereden naar de druiven plantages waar we gisteren ook geweest zijn. Hier stonden twee presentaties op ons te wachten van medewerkers. Presentatie nummer één ging over hoe belangrijk het was om Door trainingen en targets mensen goed te laten werken en te zorgen dat het werk af kwam. Al met al was dit een zeer interessante presentatie.

Presentatie nummer twee werd gegeven door een meneer die bezig was met godsdienst binnen het bedrijf. Deze presentatie liet een beetje een rare nasmaak achter omdat de werkers die niet het christelijke geloof hadden eigenlijk een beetje omgepraat worden omdat hun geloof blijkbaar niet goed zou zijn. 

Na deze presentaties zijn we met de bus vertrokken om de middag te gaan spenderen met de oudere kinderen van de Aftercare van The Karsten Group. Deze kinderen hebben we een dag eerder al ontmoet maar dit keer zouden we de hele middag actief met ze optrekken.

Ik denk dat ik namens de hele groep spreek als ik zeg dat het een zeer geslaagde middag was waarin we de hele middag en avond leuke dingen met de kinderen gedaan hebben. Het begon enigszins rustig met alles neerzetten maar toen dat eenmaal klaar was werd er gelijk gevoetbald gedanst en vooral heel veel gelachen!

We waren gezellig met zijn allen aan het spelen totdat er eigenlijk vanuit het niets een heel groot water gevecht los waarin iedereen voor zichzelf moest zorgen dat hij of zij niet verschrikkelijk nat gegooid zou worden. Dit was bij iedereen duidelijk behalve mij aangezien ik van top tot teen doorweekt was! Dit duurde voor tien minuten ongeveer, lang genoeg om sommige mensen een compleet nat pak te geven. 

Na dat we allemaal weer een beetje opgedroogd waren kwam het goede idee om met elkaar op de foto te gaan en die in te lijsten. Erg leuk idee van Karel en iedereen stemde er dan ook zeker mee in. De resultaten van deze fotoshoot was dat alle kinderen een mooie foto meekregen naar huis. Het is mooi om te zien hoe de twee groepen die we waren toch samensmelten tot een grote groep waar iedereen elkaars vriend is!

Toen we allemaal een beetje neergedaald waren in een stoel hadden de kinderen een tekening gemaakt met hun toekomst droom en deze hebben ze aan ons gepresenteerd. Het was erg mooi om te zien hoe graag de kinderen anderen wilde helpen om een beter leven te krijgen! Opvolgend aan de kleine presentaties hebben een aantal kinderen een stukje voorgelezen aan de hele groep en heeft ook een deel van onze groep zich gewaagd aan het voorlezen uit een Afrikaans boek, dit leverde erg leuke taferelen op! 

Hierna werd de kans gepakt door Inge om een cheque van €1500 te overhandigen aan Joa van The Karsten Group die ons nu voor de tweede dag begeleid heeft en dat morgen ook nog doet. De cheque is voor projecten met de mensen op de plantages.

Als afsluitertje hebben we met zijn alle gegeten en hierna hebben we helaas afscheid moeten nemen van de kinderen. Dit was voor velen een lastig moment omdat we natuurlijk een band opgebouwd hebben met de kinderen en we wisten dat we ze niet weer zouden zien. 

Met de begeleiders zijn nog de contactgegevens uitgewisseld en is enig contact mee geweest al.

Al met al kijken we terug op een geslaagde dag die een permanente indruk achtergelaten heeft op ons allemaal!

Groetjes Frank!

No comments:

Post a Comment