Tuesday, February 27, 2018

Dinsdag 27

Hallo allemaal (zo begint iedereen toch?πŸ˜†), 

7:00- de wekker ging, langs te tent hoorde we allerlei stemmen van andere mensen die al wakker waren. Even uitstrekken en aankleden, op het moment dat ik wilde opstaan voelde ik (Roos) mijn voeten niet meer :( 
7:20- ontbijten, de kok die mee is had eitjes gebakken. Iedereen was met zijn dikke kleren bij het ontbijt gaan zitten. 
8:00- karel zegt: “iedereen klaar gaan maken we willen weg” 
Dus we pakken onze tandenborstels en lopen naar het douch gebouw, we komen binnen en alle meiden zitten tanden te poetsen (16 meiden wat moet je er ook mee....πŸ˜†) 
8:10- daar zaten we dan in de bus, richting brakfontein landgoed
9:00- aangekomen op Brakfontein landgoed, was een hele mooie omgeving.
9:00-9:45: een presentatie gehad over wat er allemaal plaatsvind op Brakfontein landgoed
Het is net als de Karsten Group een plantage van citrus. Er gebeuren nog een paar dingen zoals: ze hebben een crΓ¨che en een een arts die de kinderen en de werknemers kan nakijken als er iets mis is. 
10:00- 11:00: we gingen een stukje lopen  met z’n allen naar de crΓ©che van de Mouton foundation (Brakfontein landgoed) De klassen waren ingedeeld in leeftijdsgroepen tot en met 5 jaar. We zijn daar een uurtje geweest en met de kinderen gespeeld en we hebben voorgelezen voor hun :). 
11:00: 13:00: we gingen met de bus naar  een township in Citrusdal waar ook een school was. Toen we daar aankwamen werden we heel enthousiast ontvangen door iedereen. We kregen een kleine rondleiding van de directeur van de school. Roos en ik (Anne) gingen de kinderen ophalen met de auto samen met Aagje en Kirsten om de kinderen te vertellen dat ze watermeloen konden ophalen! Ze rende achter onze auto aan met hun bakjes om mee te komen eten.
12:00- gingen we de stukjes watermeloen uitdelen die we zelf allemaal hadden gesneden. Ze waren er heel erg blij mee en vonden het super lekker. Na het eten van de watermeloenen gingen we met ze spelen en ze klommen allemaal op onze ruggen ik (Anne) droeg zelfs drie kinderen :) wat wel ietsje te zwaar was πŸ˜…. Ze vonden ons haar ook heel bijzonder en gingen daarom met onze haren spelen. We gingen daarna even een rondje lopen door hun wijk en dat zag er wel heel heftig uit er was enorm veel afval. Mensen zaten buiten gewoon te chillen zonder iets te doen omdat de mensen maar een half jaar werk hebben want alleen in een bepaalde periode zijn er werknemers nodig op de plantages. Ook viel het ons ook erg op dat er vooral heel veel kleine kinderen waren. 
13:00-moesten we weer afscheid nemen van hun en toen gingen heel veel kleine kindjes huilen omdat we weer weg gingen. (Sadd..😒)
13:30 - 15:30 We gingen daarna lunchen om half 2  in een bos en hadden we een prachtig uitzicht over allerlei plantages en bergen. Toen zaten we weer in de bus en gingen we naar een thee plantage waar ze het hele productie proces lieten zien hoe ze thee maakte. In zuid-Afrika word als enige in de wereld rooibos thee gemaakt/verbouwd. Vervolgens hadden we een thee proeverij wat een erg leuke ervaring was!! 
15:30- net onderweg gegaan naar een high school, als je naar buiten kijkt zie je allemaal piep kleine huisjes en mensen lopen op blote voeten op plekken waarvan je denkt: jeetje wat hebben wij het in Nederland toch goed en dan word je daar best geraakt door.
16:00- aangekomen bij de high school lopen we met z’n allen naar binnen en komen we in een gymzaal waar tafels en stoelen staan, langs de gymzaal zijn lokalen gebouwd waar 4 klassen zitten 
We gingen met de oudste kinderen, muziek maken en zingen :) 
Rond 5 uur moesten we weer gaan, was jammer dat we weg moesten 😒 
17:30- nog even een stop bij de supermarkt om snoepjes en drinken te komen (maar aagje en karel zijn morgen ook jarig maar we hebben niks gekocht hoor........πŸ˜‰πŸ˜œ) 
18:00- weer terug op de camping na deze  lange maar super bijzonder dag!! 

Veel liefs uit Afrika,
Roos en anne

1 comment:

  1. Wat een volle dagen dames! Leuk om te lezen :-) groetjes Gerard Cuijten

    ReplyDelete